Close

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 39
  1. #1
    DF Super Moderator Teajunkie's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Devon
    Posts
    3,606
    Thanks
    1,559
    Thanked:        1,520
    Karma Level
    480

    Advice SSD should I change from standard HDD?

    I keep getting emails from ebuyer advertising ssd drives.
    I have been pondering buying one for a while to replace the hdd in my pc.

    not sure if they are worth the money or not?
    ebuyer have an offer on a wd blue 250gb for £78 but I need convincing.
    [Only registered and activated users can see links. ]

    £78 if it’s not a great improvement is a lot of cash to just throw away on a drive.
    My system is fairly quick as it’s only 6 months old.
    not sure on specs as never looked tbh as it just does what I need it to.

    I know now it has 16gb ram and 1tb hdd but that’s it lol
    The latest windows update slowed me down a bit but it boots from off to running in around 40 seconds or so.

    So is it worth it?
    Find me on Instagram and twitter @mrteajunke.

  2. #2
    DF Moderator piggzy's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    UK
    Posts
    3,198
    Thanks
    2,712
    Thanked:        1,413
    Karma Level
    273

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    They make a massive difference imho.
    Not just on loading windows but with loading and operating anything on the SSD.

    You will really be surprised, it felt like a massive upgrade the first time I used one.

    One use scenario from a friend photographer I upgraded. When he edits his RAW files in photoshop, every time he scrolled through his images, there was a few second delay is his old HDD loaded the 30MB+ image which over his day of editing added up to a LOT of time and frustration. SSD upgrade = instant load. No delay at all for him.

    Lots of pluses tbh. At first I was wary about data loss but with modern memory chips that chances are slim... Do backups :-)

    Thanks to piggzy

    Teajunkie (10th March 2018) 


  3. #3
    DF General DogsBody
    Mickey's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Digital Forums
    Posts
    16,513
    Thanks
    1,578
    Thanked:        1,832
    Karma Level
    1216

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    Just buy it and then you will think WTF have I been using all these years. Best thing I ever did was get an SSD. got it of here of a member

    boots up in about 20 seconds after bios screen has gone
    [Only registered and activated users can see links. ]

    2 Thanks given to Mickey

    Over Carl (11th March 2018), Teajunkie (10th March 2018) 


  4. #4
    DF PwNagE WRATH OF BOD's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Monkey Hangers
    Posts
    6,573
    Thanks
    2,539
    Thanked:        1,196
    Karma Level
    771

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    since i bit the bullet on my gaming pc, managed to get 1 512 Adata for around £95 last October, i have now fitted SSD in the wifes and both kids laptops & my sons gaming rig, best thing since sliced bread lol

    Thanks to WRATH OF BOD

    Teajunkie (11th March 2018) 


  5. #5
    DF Moderator piggzy's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    UK
    Posts
    3,198
    Thanks
    2,712
    Thanked:        1,413
    Karma Level
    273

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    It's kind of like saying "I have been driving a Fiat Punto for the last 10 years, I could afford to get an Audio RS8 but will I notice the difference?"

    Thanks to piggzy

    Teajunkie (11th March 2018) 


  6. #6
    DF Super Moderator Over Carl's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    London
    Posts
    13,079
    Thanks
    3,830
    Thanked:        1,654
    Karma Level
    1270

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    IMHO SSD is the best performance upgrade for any PC.

    Even old P4's show massive improvements when they are not waiting for rotating rust.

    Thanks to Over Carl

    Teajunkie (11th March 2018) 


  7. #7
    DF Wh0re josweet's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    uk
    Posts
    193
    Thanks
    46
    Thanked:        157
    Karma Level
    164

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    Once you have moved to an SSD there will be no going back. From loads times, to multitasking to windows update. SSD drives is all we run here, from the Main PC , to the 2 kids gaming pc's. HDD are only good for storage imo & when the price's drop of the SSD's the HDD days are numbered.
    I found an old early 32gb one last year in the back of a draw & tested it against the HDD in my daughters old laptop.
    WIn7 boot time
    HDD = 3min 50 --- SSD 19 seconds

    Word 2007
    HDD 7 seconds SSD 2 seconds

    An SSD imo, is one of the best upgrades you can do,

    Thanks to josweet

    Teajunkie (11th March 2018) 


  8. #8
    DF General DogsBody
    Mickey's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Digital Forums
    Posts
    16,513
    Thanks
    1,578
    Thanked:        1,832
    Karma Level
    1216

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    Spoiler:
    [Only registered and activated users can see links. ]
    If when you get
    make sure you can optimize your bios with trim settings for the SSD and get SSDlife to keep an eye on things

    google it
    [Only registered and activated users can see links. ]

    Thanks to Mickey

    Teajunkie (11th March 2018) 


  9. #9
    DF PiMP Lestronics's Avatar
    Join Date
    Nov 2000
    Location
    S/East England
    Posts
    314
    Thanks
    74
    Thanked:        118
    Karma Level
    236

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    All of above and just to add, significant noise reduction, well no noise obviosly ! and no heat and finally the space, next to none, it's a no brainer !!!

    Regards

    Thanks to Lestronics

    Teajunkie (11th March 2018) 


  10. #10
    DF Super Moderator Teajunkie's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Devon
    Posts
    3,606
    Thanks
    1,559
    Thanked:        1,520
    Karma Level
    480

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    Ok I went for the WD blue 250gb from Amazon for £74.
    wont be here until Tuesday so now I need help on how to clone the hdd to the ssd.
    Find me on Instagram and twitter @mrteajunke.

  11. #11
    DF Moderator piggzy's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    UK
    Posts
    3,198
    Thanks
    2,712
    Thanked:        1,413
    Karma Level
    273

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    [Only registered and activated users can see links. ] do a free tool for this from memory. If its not free I am sure you know where to look.

    Pretty sure that is the one I used without any issues.

    Edit: [Only registered and activated users can see links. ]

    Thanks to piggzy

    Teajunkie (11th March 2018) 


  12. #12
    DF Super Moderator
    DejaVu's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Essex
    Posts
    9,097
    Thanks
    1,832
    Thanked:        3,996
    Karma Level
    955

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    So an overwhelming result then.
    I'm still surprised that folks are still using HDD's for their OS. The difference really is night and day.

    2 Thanks given to DejaVu

    Brydo666 (15th March 2018), Teajunkie (11th March 2018) 


  13. #13
    DF Super Moderator Teajunkie's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Devon
    Posts
    3,606
    Thanks
    1,559
    Thanked:        1,520
    Karma Level
    480

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    Not by choice it’s what came installed in the pc.
    Find me on Instagram and twitter @mrteajunke.

  14. #14
    DF Moderator piggzy's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    UK
    Posts
    3,198
    Thanks
    2,712
    Thanked:        1,413
    Karma Level
    273

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    Quote Originally Posted by Teajunkie View Post
    Not by choice it’s what came installed in the pc.
    Yeah I am guessing there are hundreds of thousands of HDD's in warehouses as pretty much 90% of new PC's still have HDD's.

  15. #15
    DF Super Moderator
    evilsatan's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Essex
    Posts
    19,916
    Thanks
    1,084
    Thanked:        3,168
    Karma Level
    1533

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    If it's not too much effort I would backup your stuff and then clean install to the SSD for the best improvement. You can always image your drive if you're worried about missing anything but as you are swapping the drive can always leave your HDD "as-is" for future reference.

    Thanks to evilsatan

    Teajunkie (12th March 2018) 


  16. #16
    DF Super Moderator Teajunkie's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Devon
    Posts
    3,606
    Thanks
    1,559
    Thanked:        1,520
    Karma Level
    480

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    It was a complete system ready to go from the box so doesnt have the os on a cd

    As it's a legit os im happy to see what difference it makes just cloning though.
    Find me on Instagram and twitter @mrteajunke.

  17. #17
    DF Super Moderator
    evilsatan's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Essex
    Posts
    19,916
    Thanks
    1,084
    Thanked:        3,168
    Karma Level
    1533

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    What OS is it? You can usually just download a clean media, install then type in your product key to activate so it's legit still. If you don't have a product key then you probably have SLIC tables in the BIOS so I can help you activate that (legitimately) too.

    2 Thanks given to evilsatan

    piggzy (12th March 2018), Teajunkie (12th March 2018) 


  18. #18
    DF PwNagE WRATH OF BOD's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Monkey Hangers
    Posts
    6,573
    Thanks
    2,539
    Thanked:        1,196
    Karma Level
    771

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    just came across this 480gb 89.99
    [Only registered and activated users can see links. ]

    2 Thanks given to WRATH OF BOD

    piggzy (12th March 2018), Teajunkie (12th March 2018) 


  19. #19
    DF Super Moderator Teajunkie's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Devon
    Posts
    3,606
    Thanks
    1,559
    Thanked:        1,520
    Karma Level
    480

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    Right need help

    pulling my my hair out now.
    got the ssd went to install it and there’s only two Sata ports one for hdd and one for cd.
    unplugged the cd drive to find there’s only one power connector as the CD drive has a two pin plug.

    so I got an old external dvd writer and a molex to sata power connector and crimped them to get power to the drive.
    Drive is seen in windows now but I can’t get the fucking thing to clone.

    Easeus completes and i click finish but then it won’t boot I just get the error insert system disk or something.
    I have tried clone disk and tried system clone but system clone says not enough space on destination.

    So I tried the tool that’s on wd site Acronis I think it’s called.
    it goes through the motions Of cloning but then says to continue the system needs to restart.

    The pc reboots and then nothing acronis doesnt load back up and if I repeat the procedure it just asks to restart again.
    i can’t avoid restarting otherwise it cancels itself.

    Im really getting to the point of sending this ssd back.

    I dont have a product key on the machine either so can’t do a fresh install.
    the main drive is 2tb and the ssd is 250gb.
    Find me on Instagram and twitter @mrteajunke.

  20. #20
    DF Super Moderator
    evilsatan's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Essex
    Posts
    19,916
    Thanks
    1,084
    Thanked:        3,168
    Karma Level
    1533

    Default Re: SSD should I change from standard HDD?

    Quote Originally Posted by Teajunkie View Post
    Right need help

    pulling my my hair out now.
    got the ssd went to install it and there’s only two Sata ports one for hdd and one for cd.
    unplugged the cd drive to find there’s only one power connector as the CD drive has a two pin plug.

    so I got an old external dvd writer and a molex to sata power connector and crimped them to get power to the drive.
    Drive is seen in windows now but I can’t get the fucking thing to clone.

    Easeus completes and i click finish but then it won’t boot I just get the error insert system disk or something.
    I have tried clone disk and tried system clone but system clone says not enough space on destination.

    So I tried the tool that’s on wd site Acronis I think it’s called.
    it goes through the motions Of cloning but then says to continue the system needs to restart.

    The pc reboots and then nothing acronis doesnt load back up and if I repeat the procedure it just asks to restart again.
    i can’t avoid restarting otherwise it cancels itself.

    Im really getting to the point of sending this ssd back.

    I dont have a product key on the machine either so can’t do a fresh install.
    the main drive is 2tb and the ssd is 250gb.
    Sounds like it's trying to copy the entire drive rather than just the used space or you are using more than the capacity of the SSD on the current drive. I've had issues cloning HDD to SSD before with tools like that and with sector alignment being a consideration didn't use clonezilla like I would if it were HDD to HDD.

    What OS is it? Did the OS come pre-installed? I imagine you have a SLIC activation which is easy to reactivate after a clean install.


Page 1 of 2 12 LastLast

Social Networking Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •