Close

Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    DF Wh0re gazzfoth's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Burnley
    Posts
    163
    Thanks
    1
    Thanked:        0
    Karma Level
    185

    Default Liteon Writing Speed Problem

    I have a Liteon 48125W (48x12x48x) and i was having trouble with it but recently fixed the problem - [Only registered and activated users can see links. ] I am now having trouble with the writing speed of it. I use Nero, and I have downloaded the latest version. Everytime i try and burn something to a CD, it takes ages when it should only take a few mins. A 600MB file took 20 mins to burn on 32x. Dos anyone know why this is? It doesnt seem to be burning higher than 8x. Does it have anything to do with my IDE slots and/or Master/Slave connections?

  2. #2
    DF Rookie Mr Fluffy's Avatar
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Leeds
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked:        0
    Karma Level
    0

    Default

    Sounds like your drives aren't set to DMA mode. If you're using XP, go to device manager and uninstall your primary and secondary hard disk controllers. Reboot your PC and go back into the primary and secondary controller properties and make sure they're set to DMA mode and not PIO mode.
    If you're on Win 98 etc just go to device manager and double click your CD Writer under the CDROMS section. There's a tick box to enable DMA. You need to reboot for the settings to take effect.

    Your writer should fly along at full speed now

    Fluffy

  3. #3
    DF Wh0re gazzfoth's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Burnley
    Posts
    163
    Thanks
    1
    Thanked:        0
    Karma Level
    185

    Default

    Thanks Mr Fluffy, it seems to have worked, i think. It took 8 mins to record 600MB file at 32x. is this right? it semed faster than before anyway. I also tried it on Easy CD creator, and I set the speed to 32x, during the burning it said the current writing speed was only 12x, better than the 5x before though. Why isnt it writing at full speed?

  4. #4
    DF PlaYa gimp's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    .
    Posts
    734
    Thanks
    0
    Thanked:        0
    Karma Level
    223

    Default

    80 min disk = 700mb

    80/700 = 0.11428571428 minutes/mb @1xspeed
    0.11428571428 x 600 = 68.57minutes for a 600mb file @1xspeed
    68.57minutes/32 (Speed of writer) = 2.1482 minutes

    should take you 2 mins 8.4 seconds (Flatout not including lead in and lead out)

    8 mins is way too slow

    Gimp

    Ps, my mate has the same problem with his liteon 24speed. we haven't found out why either

  5. #5
    DF Wh0re gazzfoth's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Burnley
    Posts
    163
    Thanks
    1
    Thanked:        0
    Karma Level
    185

    Default

    yeh it is too slow, i've realised that now. I only had a 8x before my new CDRW. I cant think of anything else it could be. I could try using 40x CDR's as i have been using Techno 32xwith my new CDRW

  6. #6
    DF PlaYa dirtyrider's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    stoke
    Posts
    922
    Thanks
    14
    Thanked:        7
    Karma Level
    243

    Default

    Not sure how acurate this is but, reinstall windows, iv`e got a 32 speed lite on and had the same probs, i`m using xp and it was working fine until i downloaded the so called latest atapi whatevers!
    I reinstalled windows and it was o.k again!
    Good luck!

  7. #7
    DF Wh0re gazzfoth's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Burnley
    Posts
    163
    Thanks
    1
    Thanked:        0
    Karma Level
    185

    Default

    funnily enough, (well its not really funny) i updated the ATPI thingy last night and it had fu**ed my machine up. I cant use it at all now. I have treid to reinstall windows xp, but everytime i do halfway through it comes up with a blue screen saying an error and that i should disable caching or shadowing in BIOS and i should disable any new hardware i have had. So i have done this but no joy. Does anyone know how to reset the bios settings? i think i have already done it but it still doesnt work. HELP PLEASE!!

  8. #8
    DF Wh0re gazzfoth's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Burnley
    Posts
    163
    Thanks
    1
    Thanked:        0
    Karma Level
    185

    Default

    problem sorted now, i had to reset the bios on my motherboard

Similar Threads

  1. Replies: 10
    Last Post: 13th May 2012, 05:28 PM
  2. Replies: 0
    Last Post: 15th November 2004, 03:04 PM
  3. liteon dvd 8 speed burner + - rw
    By gandalf72 in forum Cheapskates Corner
    Replies: 9
    Last Post: 17th November 2003, 01:31 AM
  4. Cd Writing problem
    By Freaky in forum PC Problems
    Replies: 8
    Last Post: 23rd June 2003, 07:49 PM
  5. cd writing speed
    By themoose in forum PC Hardware
    Replies: 3
    Last Post: 4th March 2003, 09:30 PM

Social Networking Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •