Close

Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    DF Rookie Phlebas's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Scotland
    Posts
    15
    Thanks
    0
    Thanked:        0
    Karma Level
    0

    Graphic card problem

    Have VIA PLE chipset MB and tried to install a new graphic card.
    Hercules 3D prophet 4000xt to be precise.

    Installation guide said uninstall other graphics cards before installing the hercules.

    Question - how do i uninstall onboard graphics ?
    Can't find any way to do this through add/remove hardware etc.

    Running winXP.

    tried installing new card anyway but get blank screen.
    When take new card back out, PC worksfine again.

    Appreciate any help.
    Phlebas.

  2. #2
    DF VIP Member
    cronus71's Avatar
    Join Date
    May 2001
    Location
    Indonesia
    Posts
    7,081
    Thanks
    603
    Thanked:        746
    Karma Level
    1084

    Default

    I would imagine it's the same as for onboard audio, that you do it from the BIOS.

    All the best
    “If I asked you to have sex with me, would the answer to that question be the same as the answer to this question?”


  3. #3
    DF VIP Member
    RhinoBanga's Avatar
    Join Date
    Nov 2000
    Location
    127.0.0.1
    Posts
    1,780
    Thanks
    20
    Thanked:        13
    Karma Level
    368

    Default

    Or look for a jumper on the mobo.

  4. #4
    DF Rookie Phlebas's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Scotland
    Posts
    15
    Thanks
    0
    Thanked:        0
    Karma Level
    0

    Default

    Originally posted by cronus71
    I would imagine it's the same as for onboard audio, that you do it from the BIOS.
    I think you are right but I have no idea how I would do that.
    Can ya point me in the direction of any tutorials or help sites?
    Cheers,
    phlebas.

  5. #5
    DF Rookie Phlebas's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Scotland
    Posts
    15
    Thanks
    0
    Thanked:        0
    Karma Level
    0

    Default

    Originally posted by RhinoBanga
    Or look for a jumper on the mobo.
    No jumpers matey, but thanks for the suggestion.

  6. #6
    DF VIP Member gimp's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    .
    Posts
    734
    Thanks
    0
    Thanked:        0
    Karma Level
    292

    Default

    you know how to get in the bios (press the del key when booting up), it will come up with a menu, in there one of the sections will be something like intergrated periferals. in that section you should find onboard video - Enabled. change it to disabled.

    In theory it should work without disabling it as if it doesn't work and you have disabled the onboard you wont be able to get it sorted without any video.

    Gimp

  7. #7
    DF VIP Member
    cronus71's Avatar
    Join Date
    May 2001
    Location
    Indonesia
    Posts
    7,081
    Thanks
    603
    Thanked:        746
    Karma Level
    1084

    Default

    Sorry Phlebas, I would have checked it from my own system, but I can't afford to shut it down at the moment. But look here this might help you Award BIOS

    I'm guessing you have an Award BIOS, when you turn your system on, you'll see it says "Press Del" or somehting similar to enter the BIOS.

    I can't tell you exactly where to look in the BIOS, but you can safely surf aroud there, because of you make the mistake if hitting the wrong buttons there, you can just push the "Esc" key, and answer "N" for saving changes.

    You enter a configuration by pushing "Enter/Return", you browse around with the arrow keys, when you highlight something you'd wish to re-configure press the "Enter/Return" key and you get the options available.

    I'm sure you'll find it quickly.

    All the best.
    “If I asked you to have sex with me, would the answer to that question be the same as the answer to this question?”


  8. #8
    DF Rookie Phlebas's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Scotland
    Posts
    15
    Thanks
    0
    Thanked:        0
    Karma Level
    0

    Default

    Cheers Cronus,
    I've had a look around in the BIOS and see what you mean.
    Haven't had the balls to make any changes yet tho'.
    If I disable the onboard Video and the new card isn't recognised, does this mean I'll have a blank screena dn no way of turning the onbaord back on?

    Sounds a bit risky !
    How would I get the video back from that scenario?

    Cheers, Phlebas

  9. #9
    DF VIP Member
    cronus71's Avatar
    Join Date
    May 2001
    Location
    Indonesia
    Posts
    7,081
    Thanks
    603
    Thanked:        746
    Karma Level
    1084

    Default

    Hmm...good question, I can't be 100% sure but I think (and it only makes sense), that when you disable the onboard video, it only affects Windows, hence you'll still have video during POST and in the BIOS to change things back.

    All the best
    “If I asked you to have sex with me, would the answer to that question be the same as the answer to this question?”


Similar Threads

  1. O2 free sims card for M8's
    By malcyd in forum Cheapskates Corner
    Replies: 25
    Last Post: 27th September 2002, 07:48 PM
  2. Sky Card:Ne use 2 ne1?
    By Danger Mouse in forum Digital Satellite TV
    Replies: 4
    Last Post: 7th September 2002, 04:05 PM
  3. F12002 Problem
    By shawtek in forum Microsoft Consoles
    Replies: 9
    Last Post: 31st August 2002, 10:20 AM
  4. New flash card and programmer
    By lemaru in forum Old Skool Gaming & Retro
    Replies: 1
    Last Post: 30th August 2002, 09:41 AM
  5. use card in two boxes ?
    By Gunnzie in forum Digital Satellite TV
    Replies: 17
    Last Post: 28th August 2002, 01:41 PM

Social Networking Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •