Close

Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    DF PiMP RowaN's Avatar
    Join Date
    Nov 2000
    Location
    Karamoon
    Posts
    405
    Thanks
    16
    Thanked:        42
    Karma Level
    272

    Tech PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    PC died - please help me diagnose..

    About 6 months ago the heatsink fell off a chip on my mobo. Not the main CPU but the intel 82848 MCH chip (northbridge?)... anyway, I did nothing about it.. and I'm guessing this has finally culminated in mobo death? (mobo is ASUS P4P800S-X)

    When I turn it on nothing at all appears on the screen anymore. The mobo has an LED which is on, not blinking, and no beeping. The HDD and fans seem to have power, but no HDD activity. I'm sure there used to be an LED on the gfx card too (Asus AH3650 silent), I don't have another to test with unfortunately.

    Any ideas guys? Thanks in advance.

  2. #2
    DF VIP Member
    Realist's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Posts
    5,504
    Thanks
    236
    Thanked:        794
    Karma Level
    732

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    Remove everything from the mobo and just leave connected one drive (c), one stick of ram and start from there, the basics.

    If it does not power up try a bios reset and of that does not work remove all ram and try again, the mobo should now beep showing its detected no ram.

    If after that still nothing then suspect mobo or processor but do eliminate them you need another mobo.

    Regards
    Life’s To Short To Argue - I say As I Get Up Off The Floor After The Misses Wacks Me With A frying Pan.

  3. #3
    DF PiMP RowaN's Avatar
    Join Date
    Nov 2000
    Location
    Karamoon
    Posts
    405
    Thanks
    16
    Thanked:        42
    Karma Level
    272

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    Without RAM it does beep, so it must be alive in some sense. Still nothing on the screen, I need to find an AGP gfx card to see if its that. Its a relitively new and modern card so I'd be upset if that is what has died.

  4. #4
    DF VIP Member
    Realist's Avatar
    Join Date
    Jul 2001
    Posts
    5,504
    Thanks
    236
    Thanked:        794
    Karma Level
    732

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    If the mobo does not have its own inbuilt grafix card then yes try another just in case.
    Life’s To Short To Argue - I say As I Get Up Off The Floor After The Misses Wacks Me With A frying Pan.

  5. #5
    DF PiMP sonysteve's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    uk
    Posts
    430
    Thanks
    17
    Thanked:        38
    Karma Level
    227

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    Have u tried Re-seat ur processor. If this has come away slightly, there is no warning signs just a black screen.

  6. #6
    DF Super Moderator Over Carl's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    London
    Posts
    13,282
    Thanks
    4,452
    Thanked:        1,833
    Karma Level
    1335

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    Whenever this happens to my work pc's I just reseat everything which does the trick most of the time. If not, then as mentioned remove everything but the basics and keep adding/substituting until you find the problem.

  7. #7
    DF Jedi ruggie_uk's Avatar
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    Creswell
    Posts
    1,152
    Thanks
    7
    Thanked:        9
    Karma Level
    385

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    I would try another PSU.
    Causes this problem and see it no end of times at my shop.
    Just because it is powering up doesn't mean it's working properly.

  8. #8
    DF Jedi mysterym's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    90210
    Posts
    1,613
    Thanks
    70
    Thanked:        59
    Karma Level
    320

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    Quote Originally Posted by ruggie_uk View Post
    I would try another PSU.
    Causes this problem and see it no end of times at my shop.
    Just because it is powering up doesn't mean it's working properly.
    I'd agree with that, psu's problems can be a pain in the butt. Remember a cd rom drive not working in a brand new pc years ago, changed the drive, no difference, then the motherboard. turns out the psu was knackered.

  9. #9
    DF Jedi gurry's Avatar
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    Essex
    Posts
    1,124
    Thanks
    178
    Thanked:        84
    Karma Level
    324

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    Quote Originally Posted by RowaN View Post
    Without RAM it does beep, so it must be alive in some sense. Still nothing on the screen, I need to find an AGP gfx card to see if its that. Its a relitively new and modern card so I'd be upset if that is what has died.
    Hang on. You said it beeps with no RAM installed. How many times and what else was connected.

    Find your mother board manual and see what the message means.

  10. #10
    DF Super Moderator
    DejaVu's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Suffolk
    Posts
    9,157
    Thanks
    1,875
    Thanked:        4,075
    Karma Level
    998

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    Ruggie_UK's nailed it, definately the power supply.

    Mate of mine has the exact same problem. Bought his PC round here, tried my PSU. Game on.
    Buy, borrow or steal a new PSU before trying anything else.

    Pretty much guarantee it's that.


  11. #11
    DF PiMP RowaN's Avatar
    Join Date
    Nov 2000
    Location
    Karamoon
    Posts
    405
    Thanks
    16
    Thanked:        42
    Karma Level
    272

    Default Re: PC won't start.. mobo LED is on, no error beeps

    Thanks guys I will try a new PSU when I can. Next problem: I am trying to get data off the hard drive but not having luck. Its a 2.5" IDE hard drive. Using a USB-2-IDE cable, windows 7 sees the drive but says it needs formatting(!). The drive is TOSHIBA MK1031GAS but its showing as TORHHB@ LK0021FAR .. not sure if that means that its all corrupt even including the hard drive header, or if maybe its just incompatible with the converter cable (it is NTFS and partitioned). I'm running a util called PhotoRec now to see if I can recover any files at a low level, but its all junk so far (158 hours remaining... hmm)

    All the files it has "recovered" so far seem to be garbled e.g. this HTML file:
    <htll<<he`d<<leta http-dqtit
    vs
    <html><head><meta http-equiv

    Surely the PSU and hard drive wouldn't die at the same time? Grrr

    UPDATE: I tried another 2.5" HDD with the USB2IDE adaptor and that didn't work either!! This HDD deffo works as I just took it out of a working PC. Back to eBay for a refund this adaptor is going...
    Last edited by RowaN; 16th September 2010 at 09:43 PM.

Similar Threads

  1. long beep followed by 2 short beeps
    By smiglyy in forum PC Hardware
    Replies: 15
    Last Post: 8th October 2009, 06:06 PM
  2. The Beeps
    By BertRoot in forum Funny/Strange Video Clips
    Replies: 0
    Last Post: 13th November 2008, 12:52 AM
  3. Start up error
    By Gazza230183 in forum PC Problems
    Replies: 7
    Last Post: 4th June 2008, 07:06 PM
  4. No image on monitor, no boot & no error beeps
    By whatnow in forum PC Problems
    Replies: 7
    Last Post: 19th December 2004, 06:56 PM

Social Networking Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •