Close

Results 1 to 17 of 17
  1. #1
    DF Jedi dannoble82's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Sydney, AUS
    Posts
    1,191
    Thanks
    19
    Thanked:        3
    Karma Level
    223

    Default Cant play 1080p properly

    I have an Acer Revo R3610 it has 4gb ram (3gb useable) windowns 7 64bitwhich i use soley to play films etc on there i can play all films on there no problem apart from 1080p files, they always come up patchy, someone recommended VLC player which i installed it has helped but still runs no where near as smoothly as it should (freezes every 2/3 seconds)

    i cant see why this is not working as i purchased the highest spec one so there would not be any problems with playback etc,

    I have even purchased an external hard drive to store everything on to help to keep the computer clean.

    Anyone know of any decent software that plays 1080p or any tweeks to the system that would help it?

  2. #2
    DF PlaYa yazooo's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    UK
    Posts
    771
    Thanks
    5
    Thanked:        6
    Karma Level
    285

    Default Re: Cant play 1080p properly

    check your cpu usage when running 1080p files, if it's high you're probably not using hardware acceleration, i.e. using your GPU.

    core avc or something similar should do the trick. i'm running an asrock 330 which i think is lower spec, and 2gb ram, and 1080 works fine for me.

  3. #3
    DF PlaYa yazooo's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    UK
    Posts
    771
    Thanks
    5
    Thanked:        6
    Karma Level
    285

    Default Re: Cant play 1080p properly

    ahh i just rememebered, you need to download the latest drivers from nvidia for you ion chipset - windows 7 doesn't have them, that should help.

  4. #4
    DF Jedi dannoble82's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Sydney, AUS
    Posts
    1,191
    Thanks
    19
    Thanked:        3
    Karma Level
    223

    Default Re: Cant play 1080p properly

    thanks! i knew someone here would be able to help, i know how to check CPU usage,you mention core avc and hardware acceleration, how do i do this?

    also whats the easiest way to update the drivers do i go onto there website or is there a quick way to do this from windows?

  5. #5
    DF PlaYa yazooo's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    UK
    Posts
    771
    Thanks
    5
    Thanked:        6
    Karma Level
    285

    Default Re: Cant play 1080p properly

    you want these

    [Only registered and activated users can see links. ]

  6. #6
    DF Jedi dannoble82's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Sydney, AUS
    Posts
    1,191
    Thanks
    19
    Thanked:        3
    Karma Level
    223

    Default Re: Cant play 1080p properly

    CPU usage is at between 36-40% whilst the physical memory is running constantly at 1.20gb whilst playing 1080p,
    im currently downloading the update for the graphics card on the link you provided do you think that may solve it

  7. #7
    DF PlaYa yazooo's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    UK
    Posts
    771
    Thanks
    5
    Thanked:        6
    Karma Level
    285

    Default Re: Cant play 1080p properly

    worth a shot, can't hurt to have up to date video drivers. if that doesn't work i'm a bit stumped for ideas.

  8. #8
    DF Jedi dannoble82's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Sydney, AUS
    Posts
    1,191
    Thanks
    19
    Thanked:        3
    Karma Level
    223

    Default Re: Cant play 1080p properly

    yeah i cant understand why there would be a problem as the revo is designed for this and its the one with the best spec / graphics card etc,
    and the fact it is a hdmi connection kinda suggests that the computer is built for it lol,

    lets see what happens i guess

  9. #9
    DF Jedi dannoble82's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Sydney, AUS
    Posts
    1,191
    Thanks
    19
    Thanked:        3
    Karma Level
    223

    Default Re: Cant play 1080p properly

    ok i updated the drivers, still all blocky and keeps freezing ...CPU now is between 55-65%?????

  10. #10
    DF PlaYa Hippie on hill's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Nottingham UK
    Posts
    770
    Thanks
    127
    Thanked:        166
    Karma Level
    277

    Default Re: Cant play 1080p properly

    Have a read of the stickies and the big Revo thread at the top of this section m8
    [Only registered and activated users can see links. ]

    You need the codecs first then enable DXVA as it's not enabled by default in Win7.
    Are u using any Codec packs? The Klite Codec pack includes a tool called Win7DSFilterTweaker which will let you enable DXVA playback using media player/centre iirc

    You want XBMC tho FTW (as they say) which is all covered in the stickies and the Revo thread in the section I linked to m8

  11. #11
    DF Jedi dannoble82's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Sydney, AUS
    Posts
    1,191
    Thanks
    19
    Thanked:        3
    Karma Level
    223

    Default Re: Cant play 1080p properly

    I have installed core avc 2.0 but it dont make a difference but then again i dont know how to work it (if i even need to do anything at all lol)

    thanks ill check out the link you provided

  12. #12
    DF PwNagE liveseytowers's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Bristol, Unite
    Posts
    7,789
    Thanks
    518
    Thanked:        274
    Karma Level
    664

    Default

    Try downloading media plaster classic home cinema (think that'd what its called) but remove ALL forecast that you've installed previously. Works fine on my R3600. If you can't it working ill swap you my working revo for yours

  13. #13
    DF PiMP Wompastompa's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    London, United
    Posts
    359
    Thanks
    16
    Thanked:        2
    Karma Level
    178

    Default Re: Cant play 1080p properly

    [Only registered and activated users can see links. ]

    this is zoom player it is really good for playing 1080p movies trust me this is really good had issues with vlc (love that programme) but zoom does a better job

  14. #14
    DF VIP Member
    tombott's Avatar
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Hereford
    Posts
    5,696
    Thanks
    505
    Thanked:        564
    Karma Level
    747

    Default Re: Cant play 1080p properly

    If your running 64bit Windows 7 why do you only have 3Gb usable RAM?
    Stick linux on it, [Only registered and activated users can see links. ] is built into the kernel.
    This means all video decoding gets shifted from the CPU to the GPU.
    At the moment your CPU is doing all the hard work, and the Atom is not designed for this, the onboard NVIDIA VDPUA enabled GPU is however.
    [Only registered and activated users can see links. ] [Only registered and activated users can see links. ] [Only registered and activated users can see links. ]
    Guns don't kill people rappers do, I'm a fucking rapper and I might kill you.

  15. #15
    DF Jedi dannoble82's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Sydney, AUS
    Posts
    1,191
    Thanks
    19
    Thanked:        3
    Karma Level
    223

    Default Re: Cant play 1080p properly

    *UPDATE*
    Well i have installed the codecs and deleted the old ones i had running, They work perfectly now now stuttering or blockyness!

    You mention about the windows that is how i recieved it.... as it is now fixed is it worth me changing it?

  16. #16
    DF PlaYa Hippie on hill's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Nottingham UK
    Posts
    770
    Thanks
    127
    Thanked:        166
    Karma Level
    277

    Default Re: Cant play 1080p properly

    Glad you got it working m8
    I use the 64bit Win7 that came with mine too, and a version of XBMC for Windows like this [Only registered and activated users can see links. ] for media playback mainly cos of the way it can be set to view/store your media library and cos I use it for other things too that I know the Windows settings for so it was a doddle to setup. Linux/bootable XBMC installs will do the same thing with a bit of work but I can't see the point tbh as it's all working for me with Win7.
    Have a read thro the threads I linked to before m8 - there's some great guides on setting up your Revo and personal experiences posted there which should help you decide

  17. #17
    DF VIP Member EvilBoB's Avatar
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    Bedfordshire
    Posts
    6,341
    Thanks
    583
    Thanked:        618
    Karma Level
    601

    Default Re: Cant play 1080p properly

    64 bit O/S should be able to access all 4gb of RAM. It's the x86 versions that will only access the first 3gb.

    I had performance issues (not playing video though) running x64 on my Vaio laptop but that's because the gfx card will use memory from the laptop and it couldn't get any as it was allocated to the O/S. I went back to x86 Windows 7 and it's okay again now.

    it's also worth installing the CCCP codec pack as I notice a big improvement on every machine I put that on.

    Linky : [Only registered and activated users can see links. ]
    DF Moderator
    XBox One | Panasonic 4k | MS Surface Pro 3 | 3DSXL | WiiU | RPi3
    XBL : TheSumOfAllEvil

Similar Threads

  1. XP not booting properly??
    By daubs8 in forum PC Problems
    Replies: 8
    Last Post: 29th September 2007, 06:48 PM
  2. How to dance properly
    By hotentot in forum The Dog and Duck
    Replies: 2
    Last Post: 13th December 2003, 05:35 AM
  3. Help!!! My RAM won't work properly.
    By neocortex in forum PC Problems
    Replies: 2
    Last Post: 8th February 2003, 04:49 PM
  4. Help!!! My RAM won't work properly.
    By neocortex in forum PC Hardware
    Replies: 0
    Last Post: 2nd February 2003, 09:40 PM

Social Networking Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •